FUDBAL Liga Šampiona NE PROPUSTITE!

INFANTINO: Prvo pravo klupsko prvenstvo sveta igraće se u Kini

Domaćin novog proširenog formata Svetskog klupskog prvenstva 2021. godine biće Kina, saopštila je Međunarodna fudbalska federacija. Takmičenje će sa sedam ekipa, od juna 2021. godine, biti prošireno na 24, a predsednik FIFAĐani Infantino rekao je da će to biti “prvo pravo Svetsko klupsko prvenstvo”, preneo je Bi-Bi-Si.

Prvi čovek svetskog fudbala naveo je još da je odluka o promeni formata doneta jednoglasno, a da će se novo takmičenje održati u junu i julu 2021. godine.

Elitni evropski klubovi nedavno su najavili da će bojkotovati novoformirani turnir, koji će se održavati svake četiri godine.

“Novi turnir će biti takmičenje kome se raduju svi koji vole fudbal”, rekao je Infantino.

Katar će biti domaćin turnira ove i sledeće godine po startom formatu, sa šest kontinentalnih šampiona i šampionom zemlje domaćina. Ove godine takmičenje počinje 11. decembra, a prvak Evrope Liverpul učestvovaće od polufinala.

Kako je preneo Asošiejted pres, Infantino je rekao da Fifa neće ništa zaraditi od novog turnira, pošto će sav profit uložiti u klupski fudbal. Naveo je da će Fifa u naredne četiri godine uložiti milijardu dolara u ženski fudbal.

On je govorio i o pitanjima poštovanja ljudskih prava u Kini.

“Mislim da moramo da razmišljamo o našoj ulozi. Zemlje širom sveta prolaze kroz težak period. Nije posao Fife da rešava svetske probleme. Misija je da organizujemo fudbal u svim zemljama, a to radimo tako što fudbal donosimo ljudima, a ne kritikujući”, rekao je Infantino.

Promenom formata promenjen je i način kvalifikacija, Fifa je članovima Saveta u Šangaju predstavila plan, ali je odložila konačnu odluku o tome.

Kako je AP ranije preneo, kontinentalnim šampionima neće biti garantovano mesto na turniru. Evropa će sa osam učesnika biti najzastupljeniji kontinent. Svi pobednici Lige šampiona i Lige Evropa od 2018. do 2021. godine učestvovaće na turniru, ali je i to uslovno, pošto će Uefa utvrditi maksimalan broj učesnika iz jedne zemlje.

Španski i engleski klubovi su dominirali evropskim klupskim tamičenjima proteklih godina. Real Madrid je 2018. godine bio prvak Lige šampiona, a Atletiko Madrid je iste godine trijumfovao u Ligi Evropa. Engleski klubovi Liverpul i Čelsi su prošle sezone bili najbolji u tim takmičenjima.

Prema propozicijama, ako je jedna ekipa u vreme kvalifikacionog perioda pobeđivala u oba takmičenja, prvo slobodno mesto pripašće finalisti Lige šampiona.

Južna Amerika dobiće šest mesta, Azija tri, a učesnici će biti i finalisti Lige šampiona Severne i Centralne Amerike (CONCACAF). Fifa će odlučiti o trećem učesniku iz te konfederacije.

Iz Afrike učestvovaće finalisti Lige šampiona i pobednik baraža polufinalista. Okeanija je jedina od šest Fifinih konfederacija kojoj nije garantovano mesto na Svetskom klupskom prvenstvu. Pobednik Lige šampiona Okeanije igraće u baražu protiv šampiona Kine.

Novosti.rs

FOTO: twitter.com/MarcusRashford

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *