EXPRESSNO FUDBAL Reprezentacija

NIKAD NIJE BILO OVAKO! Italijani i još dve reprezentacije već znaju gde će igrati na EURO 2020!

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine učestvuje 55 reprezentacija, a 24 će izboriti plasman u završnicu

Direktan plasman kroz kvalifikacije izboriće 20 ekipa, dok će preostala četiri mesta popunjavati pobednici na turnirima Lige nacija.

Euro 2020. bit će jedno od najneobičnijih velikih sportskih takmičenja jer će se 24 najbolje reprezentacije Starog kontinenta takmičiti u čak 12 zemalja, od Irske do Azerbajdžana.

Odluka je doneta pre sedam godina kako bi se obežilo 60 godina od prvog Evropskog prvenstva, ali tadašnji prvi čovek UEFA Mišel Platini nije računao na brojne komplikacije.

Italija je tako već saznala kada će igrati utakmice u grupi, a Rusija i Španija u kojim će grupama igrati, prenosi Index.hr. Naime, zbog činjenice da je prvenstvo podeljeno na 12 zemalja domaćina, UEFA je odlučila da se svaka od šest grupa igra u dva grada. Tako će se utakmice gupe A igrati u Rimu i Bakuu, dok će, recimo, domaćini grupi F biti Minhen i Budimpešta.

UEFA je odlučila i da će svaka reprezentacija koje je domaćin automatski igrati u svom gradu. Kako je Italija izborila plasman, ona se automatski kvalifikovati u grupu A i igraće na “Olimpiku”. 

Rusija će igrati u B grupi, a grad domaćin bit će Sankt-Petersburg, a Španija će svoje utakmice igrati u Bilbau. Treba napomenuti da Ukrajina sigurno neće igrati u grupi B jer zbog ratnih sukoba i političke situacije ne može biti smeštena u istu grupu s Rusijom.

Italija čak zna i da će prikom žreba biti na poziciji A1, da će odigrati sva tri susreta na Olimpiku i da će otvoriti Euro 12. juna 2020. Razlog je taj što je drugi domaćin grupe A, Azerbajdžan, ostao bez izgleda da se direktno plasira na završni turnir.

Domaćin grupe B osim Sankt-Petersburga je i danski Kopenhagen, što znači da će Rusi sve tri utakmice grupne faze kući igrati pod uslovom da se Danska ne kvalifikuje direktno, kvalifikovanje putem baraža ne donosi prednost u odnosu na kvalifikovanje direktnim putem, ili ako Danska prođe direktno, a žreb odluči da će Rusija biti domaćin.

Slična situacija je i sa Španijom. Utakmice gripe  E se osim u Bilbau igraju u Dablinu pa da bi stvari bile jasne treba sačekati kraj kvalifikacija i videti da li će se Irska plasirati direktno. Prođu li Irci direktno žrebom će biti odlučeno  hoće li se utakmica Irska – Španija igrati u Dablinu ili Bilbau. Zbog toga Španija i Rusija još ne znaju sve datume svojih utakmica.

Rumunija i Mađarska su takođe domaćini, ali one su u nezgodnoj situaciji i šanse za plasman su im minimalne. Škotska se može kvalifikovati samo preko baraža. Ako se plasiraju, a 99 odsto je da hoće, Holandija će biti u grupi C, Engleska u grupi D, a Nemačka u F.

Informer.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *