NOVI DOPING: Rusu oduzeto olimpijsko zlato iz Londona

kirdyabkinRuskom brzom hodaču Sergeju Kirdjapkinu biće oduzeto zlato sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. posle uspešne žalbe Međunarodne atletske federacije.

Kirdjapkin je pre četiri godine osvojio zlato u hodanju na 50 metara i jedan je od šestoro ruskih atletičara kojima su poništeni rezultati sa velikih takmičenja.

Sud za arbitražu u sportu u četvrtak je doneo presudu da je Ruska antidoping agencija bila selektivna po pitanju perioda suspenzija dopingovanih sportista.

Australijanac Džared Talent će tako dobiti zlato, a Irac Robert Hefernan bronzu.

Svih šestoro ruskih atletičara kojima su oduzete medalje trenutno odrađuju suspenzije zbog dopinga.

Pored trke na 50 metara brzim hodanjem, biće promenjeni još rezultati trke na 20 kilometara, pošto će Olgi Kuniškinoj biti oduzeta bronza u brzom hodanju.

Takođe, svetska šampionka u stiplčezu iz 2011. godine Julija Zaripova će morati da vrati svoju medalju, isto kao i olimpijski šampion iz Pekinga 2008. godine u brzom hodanju na 20 kilometara Valerij Borčin. Uz njih, medalje će biti oduzete i svetskom šampionu u brzom hodanju na 50 metara iz 2011. godine Sergeju Bakulinu i Vladimiru Kanajkinu, vicešampionu na 20 metara iste godine.

B92.net

Ostavite odgovor