KVALIFIKACIJE ZA SP: Tzv. Kosovo ne može sa Srbijom!

Kada se baci i letimičan pogled na proceduru kvalifikacija evropskog regiona za Svetski kup (31. avgust – 15. septembar) 2019. godine u Kini, u oči upada da se ne zna tačno „razvrstavanje“ osam ekipa iz pretkvalifikacija u kvalfikacijama, osim da će drugoplasirani timovi u grupe A, C, E i G, odnosno prvoplasirani u grupe B, D, F i H. Takođe, još nije poznato ni kako će se formirati četiri šestočlane grupe u drugoj fazi, osim da će po tri najboljeplasirane ekipe iz grupe u prvoj fazi biti u istoj grupi i u drugoj fazi.

FIBA je vodila računa da zbog osetljive političke situacije izbegne bilo kakvu mogućnost da se u bilo kojoj fazi takmičenja (izuzev na završnom turniru u Kini), sastanu reprezentacije Srbije i selekcije takozvane države Kosovo. Stoga je sačuvala diskreciono pravo da tek po završetku pretkvalifikacija (2-19. avgust 2017), u kojima je Kosovo u grupi sa Makodonijom i Estonijom, obavi uslovno poludirigovani žreb po kome, ukoliko selekcija južne srpske pokrajine bude među plasiranima, neće moći u prvoj fazi da se sastane sa Srbijom.

Ukoliko se, pak, tim takozvane države Kosovo plasira i u drugu fazu, FIBA će opet reagovati i prilikom pravljenja šestočlanih I, J, K i L grupa, neće spajati najbolje reprezentacije iz grupe u kojoj je Srbija (grupa G) i grupe u kojoj je tim naše južne pokrajine.

Ovo nije ništa neuobičajeno, jer su se se u julu 2015. prilikom kvalifikacija za Svetski kup u fudbalu 2018. godine, UEFA i FIFA vodile sličnim razlozima. Prvo je na žrebanju UEFA (zadužena za evropske kvalifikacije) sačuvala mesta u dvema grupama za saveze koji su u proceduri prijema u evropsku i svetsku kuću fudbala, odnosno Gibraltar i Kosovo. Zatim ih je u maju 2016, kad su postali članovi rasporedila u grupe, s tim da je, iz bezbednosnih razloga, odlučila da južna srpska pokrajina ne može u grupu u kojoj je Bosna i Hercegovina, ali ni da u eventualnom baražu Kosovo i (što je sada, posle pet kola nemoguće) igra sa Srbijom.

RASPORED
24. 11. 2017: Srbija – K2
27. 11. 2017: Gruzija – Srbija
2. 2. 2018: Nemačka – Srbija
25. 2. 2018: K2 – Srbija
29. 6. 2018: Srbija – Gruzija
2. 7. 2018: Srbija – Nemačka
* U narednu fazu plasiraće se tri najbolja tima iz svake grupe. U drugoj fazi biće formirane četiri grupe sa po šest ekipa koje će preneti bodove iz prve faze.

DRUGA FAZA
30. avgust – 8. septembar 2018.
26. novembar – 4. decembar 2018.
18-26. febrar 2019.
*Najbolje tri ekipe svake od četiri grupe plasiraće se na Mundobasket 2019.

PRETKVALIF. (2-19. AVGUST)
GRUPA A: Slovačka, Švedska, BiH, Jermenija
GRUPA B: Albanija, Austrija, Holandija
GRUPA C: tzv. Kosovo, Makedonija, Estonija
GRUPA D: Portugalija, Bugarska, Belorusija

NOVOSTI.RS

Ostavite odgovor