KALINIĆ: Okupio nas zlatni cilj!

Nikola Kalinić je reprezentativnu bajku počeo da piše 2013. godine, kada su mu izdanja na Univerzijadi otvorila vrata A selekcije. Četiri godine kasnije u kolekciji ima dve srebrne medalje (SP 2014, OI 2016), koje sa nestrpljenjem čekaju još neku sjajniju… Evropsko prvenstvo u Istanbulu je prava prilika da Nikola ujedini evropske titule, posle osvajanja Evrolige sa Fenerbahčeom.

– Postoji šansa da u tome uspem, jedan deo je već odrađen, sad smo na pola puta – nada se Kalinić duploj kruni, ali je svestan oštre konkurencije. – Veliki broj dobrih igrača se odazvao nacionalnim timovima, tako da mislim da će biti vrhunsko prvenstvo. U završnici često odluči sreća ili trenutna inspiracija. Bitno je da se „motamo“ oko polufinala i svi ćemo biti zadovoljni.

Kalinić, ipak, ne beži od najviših ciljeva, koje je postavio selektor Đorđević.

– Naravno da želimo zlato, zato smo se i skupili. Mislim da imamo sastav koji to može da ostvari, ali moramo da budemo čvrsto na zemlji. Bitno je da vlada dobra atmosfera među nama, jer većina igrača ima odlične sezone iza sebe.

Ispred ostalih su Bogdanović i Kalinić, koji su sa Fenerom uzleteli do krova Evrope.

– Ta kruna nas je malo uljuljkala, jer je to, ipak, nešto čemu stremiš celog života. Sve snove sam ostvario kada sam zaigrao za Zvezdu i reprezentaciju, sve preko toga je bonus. Zaista osećam privilegiju što sam tu gde jesam. Jedino što mi je preostalo na listi želja jeste NBA liga.

I dalje se seća prvih reprezentativnih koraka…

– Sada mi je mnogo lakše zbog statusa i rejtinga koji sam stekao. Znam sve ljude, upoznat sam sa sistemom rada. Došao sam 2013. kao „padobranac“ među momke koji su se znali nekoliko godina. Sjajno sam prihvaćen u toj priči i sad se trudim da svakog novog igrača na isti način dočekam.

Sa Bogdanovićem je delio i dobro i loše u Istanbulu, sad nastavljaju misiju u nacionalnom dresu na istom mestu.

– Našli smo se u nekim sličnim razmišljanjima o košarci i o životu uopšte. Zajedno smo se uhodavali u sistem rada Željka Obradovića, koji je specifičan.

Podsećanje na poraz u finalu Evrolige 2016. od CSKA nije bilo lako slušati.

– Godinu dana nam je trebalo da to zaboravimo. Trener nam je pominjao tu scenu svakog dana. To nas je teralo da radimo jače i više, što nas je dovelo do titule. Izgleda da je znao šta radi – zaključio je Kalinić.

NOVOSTI.RS

Ostavite odgovor