SKANDAL: Ana Antonijević pala na doping testu

Ana Antonijević, tehničar naše ženske odbojkaške reprezentacije, je, kako piše italijanski portal volleyball.it pala na antidoping kontroli za vreme finalnog turnira Gran prija od 6. do 11. avgusta u kineskom Nanđingu. Srpkinja je, navodno, bila pozitivna na supstancu klenbuterol. Ranije je objavljeno da je na „Fajnal siksu“ na istu supstancu bila pozitivna i primač Italije Mirijam Silja i da je suspendovana, dok se slučaj ne okonča.

U Odbojkaškom savezu Srbije demantuju tu informaciju, uz opasku da ako se bilo šta desi da će javnost, kao i uvek, biti obaveštena. Ističu i da Antonijevićeva zbog povrede kolena nije mogla da otputuje sa reprezentacijom u Antaliju na sparing mečeve sa Turskom.

Ako je vest tačna, onda iskusna tehničarka koja se u reprezentaciju vratila posle nekoliko godina, preživljava ličnu dramu. Pretpostavlja se da je uzrok kontaminirano meso. Uostalom, VADA (Svetska antidoping agencija) je upozorila sve sportiste i federacije da kada idu u Kinu i Meksiko vode računa o ishrani. Ipak, o tome da li je neko svesno ili nesvesno uneo klenbuterol u svoj organizam odlučuje Antidoping komisije Svetske odbojkaške federacije (FIVB).

Ne bi trebalo izgubiti iz vida da su se naše devojke, zahvaljujući sponzoru „Pik“, za finalni turnir, na kojem su osvojile bronzanu medalju, pripremale u Kini.

U italijanskom savezu ističu da bi Siljin slučaj mogao biti uzrokovan kontaminiranom hranom, kao i da čekaju potpun izveštaj.

Još se pamti SP do 17 godina 2011. u Meksiku, kada je sto fudbalera palo na klenbuterolu. FIFA je tada igrače oslobodila krivice, jer je utvrđeno da su bili žrtve zdravstvenog problema koji postoji u Meksiku. Međutim, bilo je i suprotnih primera, a jedan od najpoznatijih je slučaj slavnog bicikliste Alberta Kontadora, koji je zbog klenbuterola dobio dvogodišnju suspenziju, a i oduzeta mu je titula pobednika Tur de Fransa. Španac je tvrdio da je jeo meso u kojem je bila ta supstanca, ali to nisu prihvatili ni VADA, ni CAS (Međunarodni sud za sportsku arbitražu), jer nije bilo dokaza.

BOGATA KARIJERA

ROĐENA Užičanka, Ana Antonijević je 26. avgusta proslavila 30. rođendan. Počela je u užičkom Jedinstvu, igrala za Poštar 064, francuski Kan, rumunski Kluž, a letos se vratila u Volero iz Ciriha. Za reprezentaciju je debitovala 2009, ima evropsko zlato iz Beograda 2011, kao i dve bronze sa Gran prija 2011. i 2017.

NE SME NI NA TRENING

UKOLIKO je tačno da je Antonijevićeva suspendovana, ona do okončanja postupka ne može da trenira sa ekipom. Može jedino samostalno da vežba, a ne sme, setimo se slučaja vaterpoliste Nikole Rađena, ni da komentariše izveštaj antidoping kontrole. Inače, za bilo koji slučaj dopinga, kazne su od dve do četiri godine.

NOVOSTI.RS

Ostavite odgovor