I SRBIJA IMA PREDSTAVNIKA! U Rosariju počeo 36. reli Dakar

pariz_dakarU argentinskom gradu Rosariju u nedelju je startovalo 36. izdanje Dakara, najprestižnijeg i najtežeg relija na svetu, koje će trajati do 18. januara.

To će biti šesto izdanje Dakara na tlu Južne Amerike, a Srbija će ponovo imati svog predstavnika, pošto će se u konkurenciji motociklista ponovo takmičiti Gabor Sagmajster, koji će imati startni broj 72.

Ove godine najhrabrije vozače današnjice će ugostiti Argentina, Bolivija i Čile. U odnosu na prethodno izdanje razlika je u tome što je Peru zamenila Bolivija, u kojoj će se samo završiti jedan specijal, a početi drugi.

Izdanje Dakara za 2014. godinu brojaće 13 etapa, vozači će imati samo jedan slobodan dan i to 11. januara. Motociklisti i vozači kvadova će od nedelje do 18. januara preći preko 8.500 kilometara, a automobilisti i vozači kamiona preko 9.000. Učešće će uzeti preko 400 takmičara kada se uzmu u obzir sve četiri kategorije.

U dve najjače kategorije, među automobilistima i motociklistima, titule brane Francuzi Stefan Peterhansel i Siril Despre. Peterhansel će i ove godine voziti Mini, dok je Despre KTM zamenio Jamahom.

Despre je petostruki šampion Dakara, a sve prethodne titule osvojio je za KTM. Sigurno je da Francuz važi za jednog od favorita, a uz rame mu je Mark Koma, koji je zbog povrede ramena morao da propusti prošlogodišnje izdanje prestižnog relija. Španac će voziti za KTM, uz Rubena Fariju i Franciska Lopesa, koji bi vrlo lako mogli da se umešaju u borbu za tron, isto kao i Đoan Bareda, koji će predstavljati Hondu.

Peterhansel će juriti treću pobedu zaredom na Dakaru, a 12. ukupno, kao vozač X-Raid tima, za volanom Minija. Pored njega u timu su i bivši pobednici Naser Al-Atijah i Nani Roma, koji bi mogli da mu priprete. Među kandidatima za titulu je i Karlos Sainc, kao vozač Red Bulovog SMG tima, a mnogo se očekuje i od Žinijela de Vilijera, i Robija Gordona u Hameru.

Prva etapa vozi se od Rosarija do San Luisa u dužini od 629 kilometara, od kojih će 180 biti u okviru specijala.

Ostavite odgovor