30 ATLETIČARA ZARAŽENO VIRUSOM: Veliki problemi za organizatore SP u Londonu

OKO 30 atletičara i članova reprezentacija zaraženo je virusom u hotelu „Tauer“ u Londonu tokom planetarnog šampionata! Organizatori su na mukama već dva dana, jer su mnogi prijavili stomačke probleme, a nekima je onemogućeno da se takmiče, jer moraju da budu u izolaciji. Jedan od favorita na 400 metara Isak Makvala nije dobio dozvolu da se nastupi u finalu jer je smešten u objektu u kome se pojavila infekcija.

 

Iz menadžmenta „Tauera“ tvrde da je hotel prošao sanitarnu inspekciju i da nije izvor zaraze koja se širi direktnim kontaktom sa drugom osobom. Uglavnom se dobije putem hrane, a simptome poput povraćanja i dijareje su osećali i atletičari iz Nemačke, Kanade, kao i domaći predstavnici.

– Sarađujemo sa organizatorima i činimo sve da se infekcija ne proširi dalje. Oko 30 takmičara koji tek treba da dođu u ovaj hotel biće smešteni negde drugde – naglasila je Debora Tarbit, iz Instituta za javno zdravlje Engleske.

Dok se ne otkrije uzrok zaraze, preduzete su rigorozne mere za sprečavanje daljeg širenja infekcije, pa je trkaču iz Bocvane Isaku Makvali zabranjeno da se takmiči, iako nije osećao simptome pred nastup.

– Mogao sam da trčim. Odradio sam zagrevanje i bio sam spreman. Srce mi je slomljeno, stvarno sam naporno radio za ovo – poručio je Makvala, koji je bio jedan od favorita u finalu trke na 400 metara u utorak uveče.

Pet sati pre starta borbe za medalju u ovoj disciplini, saopšteno mu je da će morati da ostane u izolaciji.

– IAAF žali što nećemo videti sav trud i talenat Isaka Makvale, ali moramo da mislimo i na druge atletičare. On je u ponedeljak dobio dijagnozu da je zaražen, a po zdravstvenim propisima Velike Britanije, u tom slučaju mora da ostane u izolaciji 48 sati, odnosno do srede – saopštila je Svetska atletska federacija.

Ipak, iz Atletskog saveza Bocvane poručuju da njihov takmičar nije testiran u utorak i da je bio spreman za trku… Makvala je bio jedan od favorita da sruši Van Nikerka, jer je ove sezone trčao ispod 44 sekunde. U ponedeljak se povukao iz kvalifikacija na 200 metara, ali se nadao da će biti spreman za duplo dužu distancu.

Južnoafrikanac Van Nikerk opravdao je ulogu favorita sa 43,98, a iza svetskog rekordera su kroz cilj prošli Stiven Gardiner sa Bahama koji je bio za 43 stotinke sporiji, odnosno Abdalelah Harun iz Katara, sa pola sekunde zaostatka.

Novosti.rs

Ostavite odgovor